Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu navštívil Žilinu

Zdroj: Úrad predsedu vlády SR pre investície a informatizáciu

Dátum: 10. február 2017

Link: https://www.vicepremier.gov.sk/index.php/dnesny-pracovny-program-petra-pellegriniho-v-ziline/index.html

Vláda SR by mala prijať účinné opatrenia na zachovanie infraštruktúry Letiska Žilina, s ktorým úzko spolupracuje Žilinská univerzita (ŽU), v stredoeurópskom priestore jedinečná výučbou v oblasti prípravy leteckého personálu a pilotov. Po dnešnej návšteve ŽU v Žiline to povedal podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.

“ŽU má možnosť poskytovať nielen teoretickú, ale priamo počas výučby aj praktickú výučbu. Pretože vlastní lietadlá a úzko spolupracuje s Letiskom Žilina. A pri diskusiách sa ukázala potreba, aby sme zo strany vlády prijali účinné opatrenia na zachovanie tejto infraštruktúry,” uviedol Pellegrini.

Podotkol, že podobne ako letisko Piešťany potrebuje aj letisko Žilina dostávať primeranú ročnú dotáciu na zabezpečenie minimálne základných bezpečnostných a požiarnych predpisov. “Bolo by zlé, ak by nedostatočným financovaním, tak zo strany štátu, ako aj vyššieho územného celku došlo k strate takejto významnej infraštruktúry, ktorá v regióne je,” zdôraznil podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu.

“Preto sme sa s predsedom vlády a s predsedom Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) dohodli, že budeme s ministrom dopravy hľadať trvalé riešenie, aby boli zabezpečené minimálne sumy zo strany štátu na splnenie základných povinností. Aby mohlo Letisko Žilina ďalej slúžiť nielen na výučbu nových pilotov v rámci univerzity, ale pre celý kraj,” dodal Pellegrini.

Predseda ŽSK Juraj Blanár pripomenul, že ŽU odchovala množstvo letcov, ktorí dnes brázdia nebo v rôznych svetových aerolíniách. “A málokto vie, že boli odchovaní práve na našom letisku v Žiline,” uzavrel Blanár.

Zdroj: TASR

Foto: web stránka Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu

Comments are closed.