Aj tento rok sa predstavíme na festivale Európska noc výskumníkov

Tradične posledný septembrový piatok, čiže 30. 9. 2016, sa uskutoční tentokrát jubilejný 10. ročník festivalu vedy – Európska Noc výskumníkov, ktorý opäť priblíži tie najzaujímavejšie výsledky slovenskej vedy. Univerzitný vedecký park Žilinskej univerzity v Žiline sa predstaví v Auparku Žilina.

noc-vyskumnikov-2016

FESTIVAL VEDY Európska noc výskumníkov je projekt podporovaný novým rámcovým programom Európskej komisie na podporu výskumu, vývoja a inovácií – Horizon 2020, v časti – Marie Sklodowska-Curie actions. Noc výskumníkov je paralelne organizovaná v 33 štátoch Európy a hlavnou snahou komisie je pod mottom „Researchers are among us“ – Výskumníci sú medzi nami, priblížiť verejnosti výskumníkov ako „obyčajných“ ľudí s neobyčajným povolaním. Vysvetliť, čo ich priviedlo k povolaniu výskumníka, čo ich motivuje k neustálemu bádaniu, aké otázky si najčastejšie kladú, k čomu ich ich práca priviedla a kde je možné výsledky ich výskumu uplatniť v bežnom živote.

V Žiline sa tento festival bude konať v nákupnom centre Aupark v čase od 9:00 do 21:00 hodiny. Univerzitný vedecký park Žilinskej univerzity v Žiline sa predstaví so stánkom  s názvom „Veda hrou“ a predstaví 58 centimetrov vysokého humanoidného robota Nao.

Nao je malá „osobnosť“ s unikátnou kombináciou hardvéru a softvéru. Je samozrejmosťou že dokáže chodiť, zdvíhať zo zeme predmety a naučí sa aj tancovať, či hrať futbal. Je hviezdou vo vzdelávaní vo viac ako 70tich krajinách sveta. Využíva sa na hodinách informatiky od základných škôl až po univerzity. Študenti sa na ňom môžu učiť programovanie v zábavnom a praktickom prostredí.

Viac informácií: http://www.nocvyskumnikov.sk/

Comments are closed.